Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 29 marca 2020

Deer Bear - Golden Ticket

Golden Ticket uwarzony przez Deer Bear w Browarze Sady, to Double Chocolate Vanilla Bourbon Barrel Aged Imperial Stout, czyli RIS z dodatkiem wanilii, laktozy, czekolady, ekstraktu wanilii i aromatów naturalnych, leżakowany w beczkach po burbonie Woodford Reserve. Piwo zawiera 12% obj. alkoholu, ekstrakt 28 BLG, goryczkę 75 na 100, jest niefiltrowane, pasteryzowane, na ratebeer ocenione na 97 punkty ogółem i 45 w stylu.


Butelka 330ml, złota etykieta z niepełnymi danymi o składzie i parametrach zawartości, firmowy kapsel. Piana obfita, ale szybko opada do firanki. Barwa ciemnobrązowa, zamglona. W zapachu wanilia dominuje, na przodzie ta z aromatów, w tle ta beczkowa, do tego czekolada, lody, pralinki... W smaku słodkie, deserowe, waniliowe na maksa, czekoladowe, palone, ze średnią, tytoniowo popiołową goryczką, słonym karmelem w posmaku i alkoholowym rozgrzewaniem. Trochę brakuje ciała niestety.


Gdyby wywalić ten mało przyjemny ekstrakt wanilii i podbić body byłoby znacznie lepiej, ale i tak fajne.

Cena: 17,66zł

8/10pkt







Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
deerbear.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz