Czarny Basior w Kentucky z restauracyjnego Browaru Łąkomin, to Black Barley Wine leżakowane w beczce po żytniej whiskey (Kentucky Straight Rye Whiskey Barrel Aged). Piwo ma alkohol na poziomie 10,5% obj., ekstrakt 25°
Plato i goryczka 45 IBU. W składzie: woda, słód pale ale, caramunich I,
carafa special III, carafa III, polski chmiel Marynka i Lubelski, drożdże górnej fermentacji Safale US-05. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer niewiele ocen, na untappd 3,96. Warka do 02/2019.
Butelka
330ml, czarno biało złota, błyszcząca etykieta, czarny kapsel, pełne dane o
parametrach i składzie. Piana niewielka, szybko opada, brązowo-rubinowa, opalizująca barwa samego trunku. W
zapachu delikatny przypalony karmel, irysy, krówki, do tego odrobina marcepanu i waniliny w tle. W ustach umiarkowanie słodkie, karmelowe, melasowe, orzechowe, z nutą whisky i wanilii. Nieduża, ale długa, ziemisto tytoniowa goryczka, niskie wysycenie, lekko oleiste i nieco rozgrzewające w odbiorze.
No jest ok, ale do "sztosa" wciąż sporo brakuje, zwłaszcza w intensywności i wyrazistości barrel ageingu... Delikatna brzeczkowość też gdzieś tam w tle wychodzi po ogrzaniu (ewidentny problem browaru).
Cena: 30,00zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz