Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 18 marca 2020

Łąkomin - Czarny Basior w Kentucky

Czarny Basior w Kentucky z restauracyjnego Browaru Łąkomin, to Black Barley Wine leżakowane w beczce po żytniej whiskey (Kentucky Straight Rye Whiskey Barrel Aged). Piwo ma alkohol na poziomie 10,5% obj., ekstrakt 25° Plato i goryczka 45 IBU. W składzie: woda, słód pale ale, caramunich I, carafa special III, carafa III, polski chmiel Marynka i Lubelski, drożdże górnej fermentacji Safale US-05. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer niewiele ocen, na untappd 3,96. Warka do 02/2019.


Butelka 330ml, czarno biało złota, błyszcząca etykieta, czarny kapsel, pełne dane o parametrach i składzie. Piana niewielka, szybko opada, brązowo-rubinowa, opalizująca barwa samego trunku. W zapachu delikatny przypalony karmel, irysy, krówki, do tego odrobina marcepanu i waniliny w tle. W ustach umiarkowanie słodkie, karmelowe, melasowe, orzechowe, z nutą whisky i wanilii. Nieduża, ale długa, ziemisto tytoniowa goryczka, niskie wysycenie, lekko oleiste i nieco rozgrzewające w odbiorze.


No jest ok, ale do "sztosa" wciąż sporo brakuje, zwłaszcza w intensywności i wyrazistości barrel ageingu... Delikatna brzeczkowość też gdzieś tam w tle wychodzi po ogrzaniu (ewidentny problem browaru).

Cena: 30,00zł

7,5+/10 pkt






Zakupione na stoisku browaru na Piwowary 2020

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz