Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 2 lutego 2020

Bronckhorster - Saison Nouvelle (Barrel-Aged Series No. 19)

Saison Nouvelle, z holenderskiego Bronckhorster Brewing Company, to Double Saison przez 5 miesięcy leżakowany w beczkach po winie Souvignier Gris z winiarni Montferland, wydany jako No. 19 w serii Barrel-Aged Series. Piwo o zawartości alkoholu na poziomie 9,5% obj. i goryczce 42 IBU, w składzie: woda, słód, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer niewiele ocen. Warka do 15/10/2025.


Zielona butelka 375ml, imitująca drewno etykieta z niepełnymi danymi o składzie i parametrach trunku, korek owinięty drucikiem. Piana średnio obfita, ale trwała, barwa bursztynowo-złota, zamglona. W aromacie białe wino, agrest, melon, odrobina wanilii i miodu. W smaku półsłodkie, winogronowo wanilinowe, winne, ziołowe, lekko taniczne, z wyraźną, pestkowo-migdałową goryczką. Miodowe posmaki, rozgrzewający finisz, średnie wysycenie.


Trochę za słodkie, za miodowe, za mdłe na fenolowego, rześkiego saisona z winną nutą, choć te wanilinowe klimaty pozytywnie zaskakują...

Cena: 7,29€

7/10 pkt





Zakupione w holenderskim sklepie www.beerdome.nl

Browar:
www.bronckhorster.beer


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz