Kord BA Wild z browaru Jan
Olbracht Browar Rzemieślniczy, to
niefiltrowane, pasteryzowane, ciemne piwo górnej
fermentacji w stylu Quintuple,
blisko 2 lata leżakowane w dębowych beczkach po amerykańskiej Whiskey w obecności dzikich drożdży z mieszanki Brettanomyces i Lactobacillus. Trunek o zawartości
alkoholu na poziomie 12% obj. i ekstrakcie 26% wag., w składzie: woda, słody jęczmienne, pszeniczne, owsiane, chmiel i
drożdże. Na ratebeer 99/97 punktów. Data butelkowania: 11/10/19.
Pękata butelka 330ml, zdobiona etykieta z niepełnymi danymi o składzie i
parametrach zawartości, banderolą z określeniem rodzaju beczki, w jakiej
leżakował trunek, srebrna koszulka na czarnym kapslu. Piana niewielka, wymuszona, barwa
miedziana, zamglona. W zapachu kandyzowane morele, brzoskwinie, rodzynki, porzeczki, karmel, trochę whisky... W smaku półsłodkie, kwaskowe, skojarzenia z suszoną żurawiną, śliwką węgierką, melasą, ciemnym miodem, w tle czerwone wino, stare drewno i rozgrzewający burbon. Goryczka nieduża, pestkowo ziołowa, niskie wysycenie, pełne, gęste, oleiste w odbiorze.
Ogólnie wyszedł z tego taki blend beczkowego quada z flandersem, z tym że z dużo pełniejszym body. Bretty pozytywnie zaskoczyły, fajowe!
Cena: 20,71zł
9-/10 pkt
9-/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
www.browarolbracht.pl
www.facebook.com/jan.olbracht.browar.rzemieslniczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz