Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 28 lutego 2020

Dwóch Braci - Global Hops: Pekko

Global Hops: Pekko z Browaru Dwóch Braci, uwarzone kontaktowo w Browarze Nepomucen, to Pekko & Simcoe NEIPA chmielone głównie amerykańskim chmielem Pekko oraz Simco, Centennial, Mosaic i Columbus. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane, o ekstrakcie początkowym na poziomie 14% wag., alkoholu 5% obj. i goryczce 2,5 na 5 (40 IBU). W składzie: woda, słód pale ale, słód pszeniczny, słód pilzneński, płatki owsiane, chmiel, drożdże. Na ratebeer niewiele ocen, na untappd 3,61. Data do 27/08/2020.


Butelka o pojemności 500ml, firmowy kapsel, fioletowa, malowana etykieta zawierająca pełne dane na temat parametrów i składu trunku. Piana obfita i trwała. Barwa słomkowa, opalizująca. W zapachu nuty kwiatowe, ogórkowe, melonowe, trochę mało intensywne. W smaku podobnie, wytrawne, nieco kwaskowe, z lekką podbudową biszkoptową. Dość wysoka, ziołowa goryczka, średnie wysycenie, nieco wodniste w odbiorze.


Pekko bliżej do mniej udanych warek Warmińskich Rewolucji niż do buchających cytrusami i tropikami IPA...

Cena: 10,17zł

6,5/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz