Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 4 grudnia 2019

Moczybroda - Kiwibonga

Kiwibonga z browaru Moczybroda, uwarzone kontraktowo w Browarze Sady, to Kiwi Sour Ale z dodatkiem laktozy i owoców kiwi. Parametry: alkohol 3,5% obj. ekstrakt 10% wag., goryczka na poziomie 1 na 5, w składzie: woda, słód pilzneński, słód pszeniczny, niemiecki chmiel Magnum, drożdże US-05, laktoza, kiwi. Trunek niefiltrowany, pasteryzowany, na ratebeer oceniony na 75 punktów ogółem i 39 w stylu. Warka do 02/08/2020.


Butelka 500ml, malowana etykieta, pełne dane o składzie i parametrach zawartości, czarny kapsel. Piana obfita, ale mydlana i nietrwała. Barwa brudno-słomkowa, mocno mętna. W zapachu przejrzałe kiwi i jogurt naturalny. W smaku kwaskowe, wyraźne kiwi, trochę ogórka kiszonego, lekka laktozowa słodycz, delikatna cierpkość. Wysycenie niskie, dość pełne, kisielowate wręcz w odbiorze.


Wersja w butelce dużo słabsza od wersji lanej na Kaliskim Pikniku Piwnym 2019.

Cena: 6,99zł

6,5+/10pkt (wersja z kranu - 7,5pkt)






Zakupione w sklepie www.duzyben.pl

Browar:
www.facebook.com/pg/moczybroda



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz