Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 15 października 2019

Funky Fluid - Obsession Session NEIPA

Obsession Session NEIPA z browaru Funky Fluid, uwarzone w Browarze Nepomucen, to Session New England IPA chmielone amerykańskim chmielem: Citra, Mosaic, Amarillo oraz El Dorado (16g/l). Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i pasteryzowane, o zawartości alkoholu na poziomie 4,2% obj, ekstrakcie 12° Plato, goryczka 3 na 5. W składzie: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, płatki pszenne, chmiel, drożdże Hazy Daze. Na ratebeer 81 punkty overall i 87 style. Warka z datą do 02/02/2020.


Butelka 500ml, kolorowa etykieta, niepełne dane o składzie i parametrach trunku, czarny kapsel. Żółte, mętne, piana bardzo obfita, mydlana. W zapachu żółte owoce, papaja, lekkie dzikusy. W smaku wytrawne, z dominującym pomelo i albedo z grejpfruta oraz karbidem, do tego wysoka, długa, szorstka goryczka i wysokie, musujące wysycenie.


Piwo ewidentnie przegazowane plus lekkie, ale nieprzyjemne funky, mimo, że pite 4 miesiące przed upływem terminu.

Cena: 9,69zł

6-/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
www.funkyfluid.pl
www.facebook.com/funkyfluid


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz