Cherry Imperial Stout z angielskiego Marble Beers, to Imperial Stout 2 lata leżakowany w beczkach po czerwonym winie pinot noir z dodatkiem dzikich drożdży oraz wiśni. Piwo górnej fermentacji o alkoholu na poziomie 10,3% obj. W składzie: woda, słód extra pale, dark crystal, czekoladowy, amber, monachijski, palony jęczmień, niemiecki chmiel Herkules i amerykański Bravo, cukier Muscovado, drożdże Marble House Strain, Brettanomyces. Na ratebeer ocenione na 92 punktów ogółem i 45 w stylu. Data butelkowania 06/06/2018 (10 lat termin przydatności).
Butelka 660ml, srebrna etykieta z lakonicznym info o parametrach i składzie
piwa, czarny kapsel. Gushing po otwarciu. Piana obfita, gruba i nietrwała. Barwa czarna z brązowymi refleksami. W zapachu dominują wiśnie w czekoladzie, pestki, stare drewno, czerwone wino, nowofalowa kawa... W smaku kwaskowe, wiśniowe, taniczne, ale też słodkie, czekoladowe, gładkie i pełne jednocześnie. Finisz rozgrzewający jak nalewka wiśniowa, goryczka średnia, mocno palono, migdałowa, średnie wysycenie.
Generalnie robi wrażenie - jak blend domowego wina wiśniowego z RISem... Gdyby nie ten gushing...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz