Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 12 września 2019

Funky Fluid - Juicidal Tart NEIPA

Juicidal Tart NEIPA z browaru Funky Fluid, uwarzone w Browarze Recraft, to Tart NEIPA z dodatkiem marakui, chmielone amerykańskim chmielem Citra i Chinook. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i pasteryzowane, o zawartości alkoholu na poziomie 5,8% obj, ekstrakcie 16° Plato i goryczce 3 na 5. W składzie: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, płatki pszenne, laktoza, puree z marakui, chmiel, drożdże. Na ratebeer 76 punkty overall i 32 style. Warka z datą do 30/04/2020.


Butelka 500ml, kolorowa etykieta, niepełne dane o składzie i parametrach trunku, firmowy kapsel. Piana nieduża, nietrwała, barwa brunatno pomarańczowa, mętna. W zapachu marakuja, trochę cytrusów, moreli, mango... W smaku kwaskowe, marakujowe, z posmakiem słodkiej laktozy i niedużym DMSem w postaci mdłej kukurydzy z puszki. Goryczki brak, lekko cierpkie, średnio nasycone.


Ani to IPA, ani to Sour, laktoza w ogóle tu nie pasuje, do tego ten DMS, nie przekonuje mnie jako całość.

Cena: 8,83zł

6/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
www.funkyfluid.pl
www.facebook.com/funkyfluid


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz