Cornus Lupus z Browaru Kormoran, to Boil Down Baltic Porter (odparowany porter bałtycki - gotowanie brzeczki trwało 24 godziny, "kettle carmelization") z dodatkiem derenia jadalnego (całe owoce leżakowały z piwem ponad 2 lata). Alkohol na poziomie 10,5% obj., ekstrakt początkowy 36,6% wag., w
składzie: woda, słód jęczmienny jasny, ekstrakt słodowy, słód jęczmienny ciemny, owoc derenia (1,9%), chmiel, drożdże dolnej fermentacji. Piwo
niefiltrowane, pasteryzowane,
na ratebeer uzyskało 95 punktów overall i 84 style. Warka do 02/04/2020.
Satynowa
butelka 375ml w tekturowym kartoniku, firmowy kapsel,
niepełny skład i parametry zawartości. Piana niewielka, ale drobniutka. Barwa czara jak smoła. W zapachu dominuje przypalony karmel, pumpernikiel, kawa zbożowa i ciemny miód. W smaku dość słodkie z kwaskowym posmakiem derenia, znów karmel, nuty palone, tytoniowe, ciemne pieczywo, trochę czekolady, kawy. Goryczka niska do średniej, kojarząca się z przypieczonym spodem ciasta, lekko pikantna, niskie wysycenie, pełne, lepkie, treściwe, delikatnie rozgrzewające.
Dla mnie chyba najfajniejsze, poza Imperium Prunum, z piw premium od Kormorana.
Cena: 36,48zł
8,5/10 pkt
Cena: 36,48zł
8,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz