Aon Pecan Mud Bourbon Barrel Aged uwarzony w holenderskim De Molenie dla szwedzkiego Omnipollo, to Imperial Stout warzony z dodatkiem aromatu orzechów
pekan i wanilii, przez 18 miesięcy leżakowany w beczkach po burbonie. Piwo ma 11%
obj. alkoholu, 60 IBU i to właściwie wszystko, co twórcy
o nim piszą. Na ratebeer ocenione na 97 punktów overall i 96 style. Butelka z datą do 29/02/24.
Malowana
butelka
o pojemności 330ml, kapsel czarny, brak podanego pełnego składu i
parametrów. Piana nieduża, szybko znika. Barwa czarna, nieprzejrzysta. W
aromacie słony karmel, lody czekoladowe, wanilina, orzechy - intensywnie, deserowo, zachęcająco. W smaku umiarkowanie słodkie, znów słony karmel na pierwszym planie razem z wanilią i dębiną z beczki, praliny, migdały (a może pekan?), tiramisu... Na finiszu trochę rozgrzewającego burbonu i nieduża, palona goryczka. Niskie wysycenie, oleiste, pełne, gęste w odbiorze.
Fantastyczne piwo, pełne smaku, złożone, wyraziste, z przyjemnym barrel ageingiem i tęgim body. Warto było dać mu te półtora roku w beczkach. Chyba najlepsze z Omnipollo jak dotąd, bije nawet obie wersje Lorelei, Selassie czy Original Maple Truffle Ice Cream Waffle...
Cena: 10,70€
9,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz