Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 6 sierpnia 2019

Pinta - Kwas Xy

Kwas Xy z Browaru Pinta, uwarzony w Browarze na Jurze, to Catharina Sour - "nowofalowy styl kwaśny rodem z Brazylii będący nieco mocniejszą wersją Berliner Weisse z dodatkiem soku z tropikalnego owocu". Lekkie, kwaśne, niefiltrowane i pasteryzowane piwo o ekstrakcie początkowym 11,5% wag., alkoholu na poziomie 4,5% obj. W składzie: woda, słód pilzneński, słód pszeniczny, chmiel Palisade (USA), przecier z marakui, drożdże Fermentis SafAle US-05, bakteria kwasu mlekowego L. Delbrueckii. Na ratebeer oceny - 96 overall i 79 style. Warka do 17/01/2020.


Butelka 500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na etykiecie. Żółte, mętne, z niewielką, nietrwałą pianą. Dziwny, żółty osad na dnie butelki. W zapachu ice tea, lekka marakuja, cytryna. W smaku dość kwaśne, cytrynowe, marakujowe, lekko cierpkie, lekko grejpfrutowo-gorzkawe, rześkie. Średnie wysycenie, lekko oleiste w odbiorze.


Ciekawy styl, bardzo sfokusowany na upały.

Cena: 9,99zł

7,5/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
www.browarpinta.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz