Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 7 sierpnia 2019

Imbiorowicz + Pinta - Portójniak

Portójniak to kooperacja Miodosytni Imbiorowicz i Browaru Pinta - miód pitny gryczany, trójniak, leżakowany niemal rok w beczkach po amerykańskiej whiskey Jack Daniel's. Trunek zawiera alkohol na poziomie 14,4% obj., w składzie: woda, miód gryczany, drożdże. Na ratebeer niewiele ocen. Data rozlewu: 05/04/2019.


Beczułkowata butelka 500ml, niepełne info na temat składu i parametrów zawartości, korek w czarnym kapturku, banderolka. Piany brak, barwa złota, opalizująca, z pływającymi maleńkimi drobinkami. W zapachu głównie miód, w tle papierówki, akacja, odrobina waniliny, dębiny... W smaku słodkie, miodowe, delikatnie kwaskowe w jabłkowym klimacie, trochę burbonowe, rozgrzewające, rzadkie, oczywiście bez gazu.


Ogólnie poprawny, nieskomplikowany trójniak, aczkolwiek za mało zaznaczony barrel ageing - o ile w aromacie coś tam można w 3cim planie wyczuć, o tyle w smaku tylko alkoholowe whiskey... W porównaniu z półtorakiem i dwójniakiem brakuje nut suszonych owoców, winogron, porto, sherry...

Cena: 59,90zł

7,5+/10 pkt






Zakupione na łódzkich targach Piwowary

Browar:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz