Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 7 sierpnia 2019

Pracownia Piwa - Happy IPA °3

Happy IPA °3 z browaru Pracownia Piwa, to DDH Session IPA podwójnie chmielone na zimno amerykańskimi odmianami Citra i Centenial. Piwo zawiera alkohol na poziomie 5,1% obj., w składzie: woda, słód jęczmienny, pszeniczny, chmiel, drożdże. Na ratebeer 50/42 overall/style. Warka do 12/01/2020.


Puszka 500ml, niebieska etykieta zawierająca niepełne dane o składzie i parametrach. Piana drobna i trwała, barwa słomkowa, opalizująca. W aromacie białe owoce, trochę cytrusów i zboża. W smaku wytrawne, lekko kwaskowe, lekko szorstkie, ciasteczkowa podbudowa, żywiczno cytrusowo naftowe, ze średnią, grejpfrutowo granulatową goryczką i średnim wysyceniem.


Przeszkadza mi ta kwaskowatość i szorstkość niestety, jak na sesyjne IPA powinno być bardziej pijalne, zwiewne, lekkie a tu robi się dość szybko pusto i męcząco...

Cena: 9,89zł

6,5/10 pkt



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz