Sour Mango Wild Ale Rum Barrel Aged to blend piwa pszenicznego z witbierem, który został poddany ponownej,
spontanicznej fermentacji w beczce po rumie z
dodatkiem mango, uwarzony w restauracyjnym browarze Przystanek Tleń.
Parametry trunku: alkohol 6,7%
obj., ekstrakt 12,5% wag., piwo niefiltrowane, refermentowane w butelce. W
składzie: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel,
drożdże górnej fermentacji, Brettanomyces Bruxellensis, mango. Na ratebeer 86/49 punktów overall/style. Warka do 20/02/2020.
Pękata
butelka
330ml z brązowego, grubego szkła, biała etykieta z głową ptaka, pełne
dane o
parametrach i składzie, czarny, duży
kapsel. Piana niska i nietrwała, barwa słomkowożółta z pływającymi drobinami. W zapachu kwaśne cytrusy, ocet jabłkowy, mango w trzecim planie. W smaku wytrawne, cytrynowo kwaśne, lekko cierpkie, lekko octowe, jest delikatne mango, za to beczki po rumie prawie nie czuć - poza lekką tanicznością. Po kilku łykach wychodzą fenole w postaci białego pieprzu. Wysycenie średnie do wysokiego, musujące, zaskakująco pijalne.
Ogólnie całkiem fajne, lepsze od wersji Sour Cherry, trochę mi to przypomina kwaśne piwa z Alvinne...
Cena: 14,06złOgólnie całkiem fajne, lepsze od wersji Sour Cherry, trochę mi to przypomina kwaśne piwa z Alvinne...
8-/10pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz