Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 26 lipca 2019

Browar Stu Mostów + Mad Scientist - ART+28 New England IPA Citra Galaxy Nitro

ART+28 New England IPA Citra Galaxy Nitro, to NEIPA wysycone azotem, chmielone amerykańskim chmielem Columbus i Citra oraz australijskim Galaxy. Piwo uwarzone we wrocławskim Browarze Stu Mostów w kooperacji z węgierskim Mad Scientist. Parametry: ekstrakt początkowy na poziomie 16% wag., alkohol 6,2% obj. i goryczka 35 IBU. W składzie: woda, słód pilzneński, pszeniczny, płatki owsiane i pszeniczne, maltodekstryna, chmiel, drożdże górnej fermentacji Burlingotn Ale. Piwo niefiltrowane i pasteryzowane, na ratebeer ocenione na 90 punkty ogółem i 57 w stylu. Warka do 21/05/2020.


Butelka 330ml, seledynowa etykieta z niepełnym składem i parametrami trunku, firmowy kapsel. Piana drobna, zbita i trwała. Barwa żółta, mętna. W zapachu cytrusy, ananas, melon... W smaku półsłodkie, gładziutkie, są cytrusy, są owoce tropikalne, nieduża, ale długa, albedowa goryczka. Dość pełne, nisko wysycone.


Fajne, ale na dłuższą metę nieco mdłe, co zmniejsza pijalność...

Cena: 9,30zł

7,5/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
100mostow.pl
madscientist.hu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz