Bartnik Rum Barrel Aged z wrocławskiego Browaru Profesja, to Braggot
(Mead według ratebeer) leżakowany w beczkach po rumie. Piwo ma
ekstrakt
początkowy na poziomie 28% wag.,
alkohol 14% obj. i goryczkę 1,5 na 5. W składzie: woda, słód pilzneński, wiedeński, aromatic, crystyal oak, amber, special X, miód lipowy, miód wielokwiatowy, cukier trzcinowy, angielski chmiel Admiral,
drożdże górnej fermentacji Scottish Ale. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer 93/94 overall, style, co daje miejsce w Top 50. Warka A.D. 2017 z datą do 31.12.2020.
Butelka
330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piany brak, barwa rubinowa, opalizująca. W aromacie faktycznie rum i miód na pierwszym planie, do tego suszone owoce, kapeczka waniliny, wosku pszczelego... Fajny. W smaku trochę rodzynkowo miodowej słodyczy, sporo rumu, lekka kwaskowatość suszonej moreli, melasa, ziołowy finisz. Goryczka raczej w formie lekkiego ściągania, tanin, wysycenia brak, w odczuciu dość rzadkie i rozgrzewające.
8+/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
browarprofesja.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz