Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 14 grudnia 2018

AleBrowar - New Wave Gose z Morelą

New Wave Gose z Morelą z AleBrowaru, to oczywiście Gose z dodatkiem moreli, zakwaszone w kotle i chmielone niemieckim Magnum. Piwo ma 4,7% obj. alkoholu, 14° Plato, w składzie: woda, słód pilzneński, pszeniczny, carared, płatki owsiane, pulpa z moreli, laktoza, sól, kolendra, chmiel i drożdże. Niefiltrowane i niepasteryzowane, na ratebeer ocenione na 80 punktów overall i 41 style. Warka do 29/06/19.


Butelka 500ml, dedykowany kapsel, jasna, pastelowa etykieta z kompletem informacji o parametrach (poza IBU) i składzie trunku. Piana nieduża, mydlana, szybko opada. Barwa pomarańczowo żółta, mętna. W zapachu dominuje morela, brzoskwinia, żółta śliwka, do tego laktoza, zboże, odrobina kolendry. W smaku lekko kwaskowe i lekko słodkie jednocześnie, jogurtowe, morelowe, pszeniczne, ze słono mineralnym posmakiem i niewielką, przyprawową goryczką. Wysycenie średnie, dość pełne w odbiorze.


Ogólnie dobre, choć dziwne to gose, które jest bardziej po słodkiej, milkszejkowej niż kwaśnej stronie, przez co traci na rześkości i na dłuższą metę robi się nieco mdłe.

Cena: 9,41zł

7-/10 pkt









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz