Van Pouck Stout, z belgijskiego De Struise Brouwers, to Imperial Stout, powstały na bazie genialnego RISa Black Albert, który przez rok leżakowano w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach po koniaku Grande Champagne Michel Forgeron. Alkohol na poziomie 13% obj., 26º Plato, w składzie woda,
słody jęczmienne, chmiel, cukier, drożdże górnej fermentacji. Piwo niefiltrowane,
niepasteryzowane, refermentowane w butelkach, zabutelkowane 10/05/2016 i wydane z okazji 15lecia browaru w limitowanej ilości 1000 butelek. Na ratebeer 99 punktów ogółem, 88 w stylu.
Zielona butelka 750ml, błyszcząca etykieta, złoty kapsel,
niepełne dane o składzie i parametrach
zawartości. Czarne, bez piany. W zapachu ciemne owoce, czekolada, koniak, w tle migdały, czerwone wino. W smaku podobnie, półsłodkie, jest paloność, kakao, są cierpkie jagody, koniakowe rozgrzewanie... Nieduże wysycenie, półpełne, nisko wysycone w odbiorze.
Ot dobry, beczkowy RIS, ale bez uniesień charakterystycznych dla wcześniejszych wypustów Struise...
Ot dobry, beczkowy RIS, ale bez uniesień charakterystycznych dla wcześniejszych wypustów Struise...
Cena: 29,27€
Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz