Saison Brett z kanadyjskiego Les Trois Mousquetaires Microbrasseurs, to Saison fermentowany w dębowych beczkach z dodatkiem dzikich drożdży Brettanomyces, wydany w ramach Hors Série. Piwo
warzone ze słodu pilzneńskiego, owsu, żyta i pszenicy,
chmielone niemieckim chmielem goryczkowym Perle i na zimno amerykańskim Chinook.
Alkohol na poziomie 7% obj., ekstrakt 13,7° Plato i goryczka 35 IBU. Na ratebeer 97/97 punkty overall/style, warka z listopada 2016 roku.
Brązowa
butelka 750ml z korkiem owiniętym drucikiem, skromna
etykieta, pełne dane o składzie i
parametrach. Piana obfita, sycząca i nietrwała. Barwa jasnopomarańczowa,
opalizująca. W aromacie cytryna, niedojrzałe winogrona, agrest, skóra i stara beczka. W smaku podobnie, wytrawne, lekko kwaśne, cierpkie, mocno mineralne, lambikowo dzikie. Niska, ziołowa goryczka, może odrobina przypraw na finiszu, dość wysokie wysycenie.
Żaden tam Saison, dla mnie po prostu niezłe Gueuze, tyle że z Kanady, a nie z Belgii ;)
Cena: 47,24zł
8/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
www.lestroismousquetaires.ca
www.facebook.com/les.trois.mousquetaires
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz