Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 21 listopada 2018

Hof Ten Dormaal - Duindoor

Duindoor, to kwaśne piwo górnej fermentacji w stylu Sour/Wild Ale, warzone z dodatkiem rokitniku przez belgijski Brouwerij Hof Ten Dormaal. Piwo zawiera 6,5% obj. alkoholu, w składzie: woda, słód jęczmienny, pszenica, rokitnik zwyczajny, niemiecki chmiel Magmum, cukier, drożdże. Na ratebeer ocenione na 18 punktów ogółem i 1 w stylu.Warka z datą do 04/2027.


Butelka 330ml, firmowy kapsel, niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piana sycząca, nietrwała, barwa żółto różowa, mętna. W aromacie ocet, kwaśne owoce w typie czerwonej porzeczki, kefir, kwiaty... W smaku mocno kwaśne, octowe, cierpkie, z posmakiem jakiegoś syropu ziołowego czy szałwii. Goryczka niska, wysycenie średnie, grube.


Piwo mega ekstremalne, dla mnie niepijalne.

Cena: 3,29€

2/10 pkt








Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz