White Square z kontraktowego
Browaru Absztyfikant, to uwarzony w Browarze Czarna Owca Imperial Stout z
dodatkiem prażonych ziaren kakaowca i macerowanej fasoli tonki, dodatkowo leżakowany w beczkach po bourbonie. Piwo
górnej fermentacji o ekstrakcie 24% wag.,
alkoholu na poziomie 10% obj., goryczce 70 IBU, niefiltrowane i
niepasteryzowane. W składzie, poza ww dodatkami: woda, słód pale ale,
monachijski II, abbey, płatki owsiane,
słód biscuit, special b, caraaroma, płatki pszenne, laktoza, palony
jęczmień, carafa II special, polski chmiel Iunga, drożdże Fermentis
Safale US-05. Na ratebeer 96/56 overall/style. Warka do 21/05/2019.
Butelka
330ml, czarny kapsel, czarna etykieta z pełnym składem i
dokładnie określonymi parametrami trunku (poza IBU). Piana bardzo
obfita, drobna, dość trwała. Barwa czarna z brązowym refleksem. W zapachu dominująca tonka, marcepan, kakao, trochę waniliny. W smaku półsłodkie, deserowe, pralinowe, czekoladowe, tonkowe, ze średnią, palono kawową goryczką, waniliowym posmakiem i niewielkim bourbonowym rozgrzewaniem. Długie posmaki... Na minus za wysokie wysycenie i troszkę brakuje ciała.
Wydaje mi się, że w porównaniu do podstawy barrel ageing nieco złagodził dominację tonki, która wciąż jednak góruje nad resztą... Chyba lubię tonkę ;)
Cena: 17,56zł8+/10 pkt
Browar:
absztyfikant.beer
www.facebook.com/BrowarAbsztyfikant
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz