Barrel Aged In-Ten-Sity to American Barley Wine-style Ale aged in
Whiskey Barrels,
uwarzone w amerykańskim Hoppin’ Frog Brewery z okazji 10-lecia browaru. Piwo fermentowane
belgijskimi i brytyjskimi drożdżami górnej fermentacji, dodatkowo chmielone na zimno nowofalowymi odmianami i przez 6 miesięcy
leżakowane w beczkach po whiskey. Zawartość alkoholu na poziomie 12% obj., ekstrakt 28,6° Plato i goryczka 70 IBU. Na ratebeer ocenione na 99 punktów ogółem i 97 w stylu.
Butelka
650ml, brak pełnego składu na etykiecie, firmowy
kapsel. Piana nieduża, ale drobna i stosunkowo trwała. Barwa rubinowo miedziana, klarowna. W zapachu z jednej strony dojrzałe owoce tropikalne, z drugiej karmel, toffi i rodzynki, z trzeciej wanilina i marcepan, przy czym poziom intensywności zgodny z kolejnością wymieniania. W smaku dość słodkie, słodowe, z przyjemną melasą i suszonymi owocami, jednocześnie solidnie nachmielone, z dość agresywną, garbnikową goryczką oraz migdałami i wanilią na finiszu. W odbiorze nisko wysycone, lekko oleiste, z rozgrzewającym bourbonem.
Ogólnie bardzo przyjemny BW, choć dla mnie przechmielony, przez co nieco gorszy od Barrel Aged Naked Evil BBW.
Cena: 22,31€
8+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz