Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 5 lipca 2018

AleBrowar + Gallia Paris - Hazy Rooster

Hazy Rooster z AleBrowaru, to uwarzone kooperacyjnie z francuskim Gallia Paris i wydane w serii "Hop Heads & Friends" New England DDH DIPA podwójnie chmielone na zimno nowofalowymi odmianami. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane, zawiera 8,9% obj. alkoholu, 20° Plato, w składzie: woda, słód pale ale, pszeniczny, owsiany, dekstrynowy, płatki owsiane, płatki pszeniczne, chmiel Magnum (PL) i Chinook (PL), First Dry Hopping: Citra BBC (USA), Mosaic BBC (USA), Second Dry Hopping: HBC 472 (USA), drożdże górnej fermentacji London fog. Na ratebeer 91/62 overall/style. Warka do 05/02/2019.


Butelka 500ml, dedykowany kapsel, niebieska etykieta z kompletem informacji o parametrach i składzie trunku. Piana dość obfita, mydlana, niezbyt trwała. Barwa pomarańczowo błotnista, mętna. W aromacie głównie przejrzałe owoce: mango, marakuja, pomarańcze... W smaku półsłodkie, dość gęste, soczkowate, lekko kwaskowe, ze średnią, piekącą, granulatową goryczką, która niestety podbija również odczucie alkoholowości.


Wyszło raczej przeciętne, podejrzanie gęste NE DIPA z niefajną goryczką i przeszkadzającym alko.
Ps.
BBC Pure Pellet - nowy rodzaj granulatu chmielowego, przygotowany specjalną metodą wymrażania i przesiewu drobniejszych fragmentów szyszek, dzięki czemu zawiesina chmielowa utrzymuje się w piwie zamiast opadać i jest intensywniejsza.

Cena: 11,05zł

6,5/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz