Belgijski Byk na Torfowisku z niewielkiego, restauracyjnego Browaru Łąkomin, to Quadrupel leżakowany w beczce po torfowej whisky single malt Bowmore. Piwo ma alkohol na poziomie 10,5% obj., ekstrakt 24°
Plato i goryczka 30 IBU. W składzie woda, słód pilzneński, caramunich I,
caraaroma, special B, biscuit, czekoladowy jasny, cukier kandyzowany, angielski chmiel East Kent Goldings oraz niemiecki Tradition, drożdże górnej fermentacji Fermentum Mobile "Artefakty Trapistów". Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer ocenione na 86 punktów ogółem i 50 w stylu.
Butelka
330ml, czarna błyszcząca etykieta, czarny kapsel, pełne dane o
parametrach i składzie zawartości. Piana drobna, obfita i trwała. Barwa herbaciana, opalizująca. W
aromacie faktycznie sporo torfu, do tego rodzynki, cukier kandyzowany, zioła i odrobinę waniliny. W smaku cukrowo słodkie, rodzynkowe, karmelowe, melasowe, są oczywiście spalone kable, ale w granicach normy. Ziołowa, nieduża goryczka, rozgrzewanie od whisky, waniliowo migdałowy aftertejs. Niskie wysycenie, nieco lepkie, ziemisto szorstkie w odczuciu.
Zaskakująco fajne piwo, dość zbalansowane, bogate, z wyraźnym barrel ageingiem i torfem, który nie zakłóca profilu quadrupla. Nr 1 z Łąkomina!
Cena: 14,85zł
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz