OZ Whisky Barrel Aged, z browaru
kontraktowego Birbant warzącego w Browarze Zarzecze, to Imperialny Stout
leżakowany w dębowych beczkach po whisky. W składzie: woda; słód pale ale, monachijski, czekoladowy, cafe light, black, niemiecki chmiel Magnum,
drożdże górnej fermentacji S-04. Parametry: ekstrakt 24,5° BLG, alkohol
10,5% obj.,
goryczka 50 IBU. Piwo niefiltrowane i pasteryzowane. Na ratebeer ocenione na maksymalne 100 punktów ogółem i 98 w stylu. Warka do 25.10.2019.
Butelka
330ml, czarna etykieta z metalizowanym koniem i pełnym info o składzie i
parametrach
zawartości, czarny
kapsel z białym logo browaru. Piana sycząca, błyskawicznie opada
do zera. Barwa czarna z brązowym refleksem.
Aromat nie jest mega intensywny, ale bardzo przyjemny - czekolada, kawa, kokos, wanilia, whisky... W smaku półsłodkie, mocno palone, skojarzenia z bounty, kawą po turecku, migdałami, cukierkami raczkami... Średnia do wysokiej, tytoniowa goryczka w kontrze, ładnie ułożony, lekko tylko rozgrzewający, alkohol, dość rzadkie, popiołowe w odbiorze.
Ogólnie zaskakująco fajnie skomponowany i ułożony trunek, pięknie wykończony przez barrel ageing. Do szczęścia brak ciała i intensywności w zapachu...
Cena: 14,50zł
8/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz