Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged z browaru
kontraktowego Pinta uwarzony został w Browarze na Jurze i jest to
jasne, niefiltrowane i pasteryzowane Double India Sour Ale o ekstrakcie
początkowym 18% wag.,
alkoholu na poziomie 6,9% obj. i goryczce 50 IBU. W składzie mamy wodę, słody Weyermann: pale
ale, wiedeński, pszeniczny jasny, amerykańskie chmiele Citra, Mosaic,
Warrior, Cascade, ekstrakt chmielowy z odmiany Columbus, blend bakterii
L.plantarum, L.brevis i L.delbrueckii oraz drożdże Fermentis Safale
US-05. Piwo leżakowane w beczkach z dębu amerykańskiego z bakteriami kwasu mlekowego Pediococcus Damnosus oraz mieszanką dzikich drożdży The Yeast Bay "Amalgamation". Na ratebeer maksymalne 100 punktów ogółem jak i w stylu, co daje miejsce w Top 50. Warka z datą do 07/05/2019.
Butelka 330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
metalizowanej etykiecie. Piana drobna, nieduża, szybko redukuje sie do firanki. Barwa złota, opalizująca. Bardzo przyjemny aromat cytrynowo brettowy, przy czym bardziej siano i skóra niż kuweta czy stajnia. W smaku kwaskowe, lekko słodkie, lekko funky, lekko winogronowe... Niska, ziołowo pestkowa goryczka, lekka cierpkość, dębina. Bardzo to wszystko pięknie ułożone.
Klasa, przy czym wersja lana na OMB '17 bardziej rześka, cytrynowa, w butelce natomiast pojawiają się już nuty octowe.
8,5+/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
to historyczne piwo. pierwsze polskie Gueuze. ciekawe czy to przyszły pierwszy blend do Oude Gueuze?
OdpowiedzUsuńco jest jeszcze wieeeelkim atutem tego piwa, to fakt, że to pierwsza warka epailon-a. Kto pił 1sza i druga ten rozumie.