Baribal z browaru Deer Bear, to Imperial Cinnamon Waffle Chilli Maple Stout warzony z dodatkiem papryczek habanero, cynamonu i syropu klonowego,
kontraktowo uwarzony w Browarze Wąsosz. Parametry: 11% obj. alkoholu
przy ekstrakcie 25% wag., goryczka na
poziomie 4 na 5. W składzie, poza ww dodatkami: woda, słód jęczmienny, płatki pszenne, żyto palone, pszenica palona, chmiel, drożdże. Trunek
niefiltrowany,
pasteryzowany, na ratebeer oceniony na 83 punktów ogółem i 27 w stylu. Warka do 01/01/2020.
Butelka 330ml, malowana etykieta, pełne
dane o składzie i parametrach zawartości, czarny kapsel. Piana
niewielka, szybko opada do firanki. Barwa ciemno brązowa, nieprzejrzysta.
Aromat czekoladowy, karmelowy, cynamonowy, z wyraźnym zapachem papryczek i majaczącym syropem klonowym. W smaku półsłodkie, głównie mleczna czekolada, toffi i... tyle, bo od razu pikantność papryczek zabija wszystko inne. Niskie wysycenie, lepkie, palące, niepijalne w odbiorze.
Prawdopodobnie fajne piwo by było, gdyby piwowar umiał rozsądnie dozować papryczki. Mam wrażenie, że powtarza się kazus Nurcrackera, w którym także przesadzono z dodatkiem (tam chodziło o aromaty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz