Ola
Dubh (12 Special Reserve) ze szkockiego Harviestoun Brewery to Old Ale (Oak Aged Black Ale według etykiety) o
zawartości alkoholu na poziomie 8% obj. i goryczce 40 IBU. Trunek
leżakował 6 miesięcy w beczkach po Highland Park 12 Year Old Single Malt
Scotch Whisky. Inna nazwa to Black Oil 12 Year Old. W składzie woda, słód, owies, angielski chmiel East Kent Goldings, Fuggles i amerykański Galen, drożdże.
Na ratebeer 99 punktów ogółem i 98 w stylu, co daje miejsce w Top 50. Warka do 08/2020.
Butelka
330ml, ciemna etykieta, kontra, firmowy kapsel owinięty czarnym złotkiem, brak info o pełnym składzie i
parametrach
trunku. Piana beżowa, średnio obfita, szybko opada do chmurki. Barwa
ciemno brązowa, nieprzejrzysta. W zapachu toffi, karmel, rodzynki, śliwki węgierki, migdały i odrobina waniliny. Troszkę mało intensywny, ale fajnie złożony. W smaku półsłodkie, do całej palety z zapachu dochodzi mleczna czekolada, orzechy i niewielka torfowa wędzonka. Tytoniowa, średnia do niskiej goryczka, niskie wysycenie, przyjemnie aksamitne w odbiorze.
Ponownie pięknie skomponowane piwo, z fajnym barrel ageingiem, deserowym profilem, nieco pikantnym finiszem. Do najlepszych w serii (np. 16 Year Old) zabrakło odrobinę wyraźniejszego aromatu.
8,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz