Meduza, z browaru rzemieślniczego Olimp w Toruniu, to Chaenomeles Sour Brett Ale - piwo górnej fermentacji z dodatkiem soku NFC (wyprodukowany poprzez tłoczenie lub wyciskanie surowych owoców) z pigwowca japońskiego, bakterii Lactobacillus i dzikich drożdży Brettanomyces. Trunek o ekstrakcie
początkowym 12% wag.,
alkoholu na poziomie 5,3% obj., niefiltrowany, pasteryzowany. Na ratebeer 98/93 punktów. Warka do 01/06/2018.
Butelka
330ml, kapsel oblany woskiem, pełne info o składzie i
parametrach trunku
na etykiecie.
Piana dość obfita i trwała.
Barwa bursztynowa, mętna. W zapachu wyraźne nuty funky, piwniczne, nuty pigwy i lacto. W ustach kwaskowe, lekko cierpkie, wytrawne, są posmaki pigwowca, jogurtu, octu jabłkowego i skóry... Niskie wysycenie, gładkie, puszyste i rześkie w odbiorze.
Zaskakująco fajne, pijalne i złożone piwo. Czuć bretty!
8/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
browarolimp.pl
www.facebook.com/browar.olimp
Brzmi interesująco.
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuń