The Beer Traveler z duńskiego browaru Mikkeller, uwarzony kooperacyjnie z pisarzem i sędzią piwnym Carstenem Berthelsenem w belgijskim De Proef Brouwerij, to Abbey Dubbel leżakowany w dębowych beczkach po winie sherry Oloroso. Piwo ma
alkohol na poziomie 8,3% obj., w składzie woda, słody jęczmienne, ciemny syrop kandyzowany, ciemny cukier cassonade, chmiel, drożdże. Na ratebeer 74 punkty ogółem i 87 w stylu. Warka do 16.04.20.
Butelka 705ml, złoty kapsel, etykieta z namalowaną walizką, niepełny skład i parametry
na kontrze. Piana obfita, mydlana, szybko
opada do kożuszka.
Barwa rubinowa, klarowna. W zapachu suszone i kandyzowane owoce, sherry, ciemny miód i zioła. W smaku półsłodkie, rodzynkowo miodowo karmelowe, sherry wyraźnie wyczuwalne, przyprawowa, nieduża goryczka na finiszu. Dość wodniste, ze średnim, musującym wysyceniem, bardzo pijalne jak na swoją moc (alko niewyczuwalne).
Niby fajne, lepsze od wielu dubbli, ale trochę przypomina rozrzedzonego quadrupla. Barrel ageing zawodzi - przecież sherry to prawdziwa aromatyczna i smakowa bomba, gdzie dojrzałe, słodziutkie winogrona zniewalają cudownym zapachem i kuszącym smakiem... Tu tego nie ma, niewiele lepszy od Dubbla Cieszyńskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz