Vanilla Bean Stout z amerykańskiego Avery Brewing Company, to według twórców Bourbon Barrel-Aged Stout - RIS leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie z
dodatkiem lasek wanilii (pochodzących z Tonga, Ugandy i Meksyku), wydany w serii Botanicals & Barrels. Alkohol na poziomie 11% obj., w składzie woda, słód (2-row, C-120, black, midnight wheat), palony jęczmień, owies, amerykański chmiel Bravo, wanilia, drożdże górnej fermentacji London Ale. Na ratebeer 98 punktów ogółem i 83 w stylu.
Butelka
650ml, niepełne dane o składzie i parametrach
zawartości, firmowy kapsel pod zielonym złotkiem. Piana nieduża, szybko
też gaśnie do chmurki. Barwa czarna z brązowymi refleksami. W aromacie sporo waniliny, kakao i pralinek, ale także wyraźne zielone jabłuszko. W smaku półsłodkie, czekoladowe, waniliowe, kawowe, lekko też mineralne i z posmakiem umami, sosu sojowego... Średnia, palona goryczka, spora alkoholowość (jak by dolać bourbonu wprost do piwa), nieco wodnisty w odczuciu.
Raczej przeciętny RIS, niby sporo wanilii z beczki, ale ogólnie nieułożony, alkoholowy, z mizernym body. Na szczęście aldehyd z zapachu dość szybko się ulatnia, w smaku zaś nie ma go wcale.
Cena: 18,59€
6,5/10 pkt
Cena: 18,59€
6,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz