La
Vermontoise, z belgijskiego Brasserie de Blaugies, uwarzone kooperacyjnie z amerykańskim Hill Farmstead to Saison chmielony na zimno
amerykańskim Amarillo. Piwo
warzone ze słodów jęczmiennych i słodu orkiszowego,
chmielu, wody,
jasnego cukru i belgijskich drożdży.
Alkohol na poziomie 6% obj., refermentowane w butelkach. Na ratebeer 97/96 punkty overall/style przy niespełna pół tysiąca ocen. Warka 2017, z terminem przydatności do końca roku 2020.
Zielona butelka 375ml z korkiem owiniętym drucikiem, skromną
etykietą bez kontry i niepełnymi danymi o składzie i
parametrach. Piana obfita, szybko opadająca do firanki. Barwa słomkowa, opalizująca. W aromacie nuty kwiatowe, ziołowe, do tego siano i szampan. W smaku podobnie, delikatne i wytrawne, jest lekka podstawa biszkoptowa, białe owoce, średnia, ziołowa goryczka i nuty funky na finiszu. Nagazowanie wysokie, musujące.
Ewidentnie lepsza warka od tej z 2015 roku - chemiczna, karbidowa nuta oczywiście nie występuje, chmielenie na zimno dodało nutek winogronowych, ziołowych i zwiększyło odczucie goryczki w porównaniu do tradycyjnych saisonów.
Cena: 3,94€
7+/10 pkt (ponowa ocena)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz