Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 6 października 2017

La Trappe - Quadrupel Oak Aged Batch #19

Quadrupel Oak Aged Batch #19, czyli Quadrupel z holenderskiego Bierbrouwerij de Koningshoeven. Jest to blend: 83% quada leżakowanego w dębowych beczkach po francuskim słodkim, czerwonym winie (Banyuls, znanym również jako Vin Doux Natural) i 17% quada leżakowanego w "czystych" dębowych beczkach. Trunek zawiera 11% obj. alkoholu, goryczkę 16 IBU, w składzie: woda, słód monachijski, pale, karmelowy, palony, syrop glukozowy, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Piwo niefiltrowane, refermentowane w butelkach. Na ratebeer ocenione na 99 punkty ogółem i 96 w stylu. Warka 19 z datą do stycznia 2040.


Butelka 375ml, niepełne info o składzie i parametrach na kontrze, korek owinięty drucikiem, logo Authentic Trappist Product. Piana nieduża, sycząca, szybko opada do firanki. Barwa jasno miedziana, mętna, z pływającymi drobinkami. W zapachu wanilia, rodzynki, figi, melasa, przyprawy, słodkie, mocne wino... Czad! W smaku słodkie, winogronowe, rodzynkowe, daktylowe i wanilinowe, jest ciemny miód, karmel, suszone owoce, zioła i delikatny posmak czerwonego wina. Niska migdałowa goryczka, dość mocne rozgrzewanie od ABV, średnie, drobne wysycenie, pełne, lekko wyklejające w odbiorze.


Kapitalny quad, nie jest może gęsty i oleisty jak chociażby Buba Fest czy Buba Extreme, ale genialnie czuć tu nuty ciemnych piw trapistów, wanilię oraz trunek, w beczkach po którym piwo dojrzewało. Klasa rzędu Batch #26!

Cena: 71,00zł

9/10 pkt






Zakupione na Warszawski Festiwal Piwa 2017.

Browar:
www.latrappetrappist.com






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz