Da Hong Pao z holenderskiego Brouwerij Kees, to Barley Wine z dodatkiem syczuańskiego pieprzu z chińskiej prowincji Gansu. Jest to jasne, mocne piwo
górnej fermentacji o zawartości alkoholu na poziomie 12% obj. i
goryczce 58 IBU. W składzie: woda, słód pale ale, karmelowy, amerykański chmiel Simco oraz Summit, drożdże. Na ratebeer
piwo ocenione na 94 punktów ogółem i 77 w stylu. Data przydatności do 12/2020.
Butelka
330ml, czerwono czarna etykieta z niepełnym info o parametrach i składzie
piwa, firmowy kapsel. Drobna, mięsista i trwała piana. Barwa mahoniowa, mocno opalizująca. W
aromacie kandyzowane owoce, syrop klonowy, przyprawy (faktycznie z
ciekawym pieprzem na przodzie). W smaku podobnie, słodkie, oleiste,
pełne, jest ziołowo, przyprawowo, lekko pikantnie, są suszone morele i
karmel. Nieduża, ziołowa goryczka, rozgrzewający alkohol, niskie
wysycenie, pełne i lepkie w odbiorze.
Dla mnie nieco za kardamonowe, za przyprawowe, przekombinowane piwo. Może jako świąteczne?
Cena: 2,97€
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz