Big Orange Crush z holenderskiego Brouwerij Kees, to Barley Wine z dodatkiem pomarańczy i lukrecji, uwarzone wspólnie z hiszpańskim Cervesa Guineu. Alkohol jest tu na poziomie 11,5% obj.,
goryczka 50 IBU, w składzie: woda, słód jęczmienny pale ale, cara, płatki owsiane, amerykański chmiel Mosaic oraz Amarillo, skórki pomarańczy, lukrecja, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer
piwo ocenione na 84 punktów ogółem i 47 w stylu. Data przydatności do 12/2021.
Butelka
330ml, pomarańczowa etykieta z niepełnym info o parametrach i składzie
piwa, firmowy kapsel. Piana drobno i średnio pęcherzykowa, średnio obfita, barwa miedziana,
opalizująca. W aromacie kandyzowana skórka pomarańczy, miód, dojrzałe cytrusy, karmel... Smak słodki, są pomarańcze, landrynki, suszone morele, na finiszu nie pasująca tu lukrecja i nieduża, alkoholowo pikantna goryczka. Niskie, drobne wysycenie, oleiste, dość gęste w odbiorze.
Niby nie ma wędzonki, a piwo mniej udane niż Frick & Frack. Coś tu nie gra, jakieś rozedrgane, niespójne, mdłe - nie do końca ułożony alko, przeszkadzająca lukrecja, miód... Najlepszy BW z tego browaru to bezsprzecznie Kees American Barley Wine.
Cena: 3,12€6/10 pkt
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz