Old Guardian Dry-Hopped with Pekko 2016 release, z amerykańskiego
Stone Brewing, to American Barley Wine, chmielone na zimno nowym chmielem Pekko z rejonu "Yakima Valley".
Piwo zawiera 11% obj. alkoholu, goryczkę 75 IBU, w składzie woda, słód jęczmienny, amerykański chmiel Warrior, Cascade, Chinook oraz Pekko, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer ocenione na 98 punkty overall i 95 w stylu. Data butelkowania 04/02/2016.
Malowana butelka 650ml, firmowy kapsel, skąpe informacje na temat składu i parametrów trunku. Kremowa, średnio trwała piana. Barwa miedziana, opalizująca.
Aromat bardziej po chmielowej stronie - dojrzałe owoce tropikalne, landrynki, suszone morele, nutka miętowa czy anyżowa - strona słodowa (karmel, syrop klonowy, miód) stanowi dopełnienie kompozycji. W smaku dość słodko, karmelowo, landrynkowo, miodowo, z drugiej jednak strony praktycznie od razu wchodzi wysoka, garbnikowa goryczka, przejrzałe cytrusy, pikantność... Do tego czuć tu te 11% ABV - silne rozgrzewanie po każdym łyku. Dość pełne, wyklejające w odbiorze, nieco za wysoko wysycone...
Ewidentnie przechmielone Barley Wine, w amerykańskim stylu, słodko-gorzkie, alkoholowe, bliższe IIPA niż English BW. Co ciekawe minęło prawie półtora roku od rozlewu i wciąż brak nut utlenienia (poza miodem), nadal piwo jest nieułożone, agresywne, męczące, nie w moim typie.
Cena: 37,80zł5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz