Old Dishoom, z wysoko ocenianego amerykańskiego browaru American Solera (2gi najlepszy nowy browar na świecie według ratebeer w 2016 roku), to Old Ale aged in Sherry casks, Vintage 2016, czyli mocne, ciemne piwo górnej fermentacji, leżakowane w dębowych beczkach po Sherry. Alkohol na poziomie 8,5% obj., na ratebeer 98 punktów ogółem i 96 w stylu, co daje miejsce w Top 50.
Butelka
375ml, niepełne dane o składzie i parametrach na kontrze, złoty, duży kapsel. Piana obfita, lekko sycząca i szybko opadająca do kożuszka. Barwa rubinowa, opalizująca. W zapachu dość intensywne nuty sherry, porto, rodzynek, czerwonego wytrawnego wina, starej beczki, wanilii... W smaku sporo słodyczy, cukrów resztkowych, dojrzałych winogron, daktyli, słodkiego, ciężkiego wina, ale również cierpkich tanin, dębiny, czerwonych i leśnych, kwaskowych owoców... Niska, pestkowo ziołowa goryczka, ładnie ukryty alkohol, niskie wysycenie, oleiste, wyklejające w odbiorze.
Old Ale i Flanders jednocześnie, fajnie złożone, słodko kwaskowe, z wyraźną beczką i nutami sherry... Klasa.
Old Ale i Flanders jednocześnie, fajnie złożone, słodko kwaskowe, z wyraźną beczką i nutami sherry... Klasa.
Cena: 11,98€
8,5+/10 pkt
8,5+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz