Brudny Harry to Coffee Blond Ale, uwarzone dla Browaru Brodacz w browarze Stary Browar Kościerzyna. Jest
to lekkie piwo górnej fermentacji z dodatkiem kawy Kenia Gichathaini AA+ SL 28, 34, niefiltrowane i niepasteryzowane, o
zawartości alkoholu na poziomie 4,9% obj, ekstrakcie 11% wag. i goryczce 25 IBU. W składzie: woda, słód pilzneński, pszeniczny, pale ale i karmelowy, amerykański chmiel Mosaic, kawa oraz drożdże US-05. Na ratebeer 71/97 overall/style. Warka do 10/2017.
Butelka 330ml, pełne dane o składzie i parametrach trunku, biały
goły kapsel. Piana nieduża, średnio oczkowa, szybko opada do pierzynki. Barwa brunatna, zmętniona. W aromacie trochę kawy, trochę leśnych owoców nieco już przejrzałych, nieświeżych, trochę karmelu... W smaku półsłodkie, lekko cierpkie, jest trochę kawy, trochę brzeczki, ciasta drożdżowego, zepsuty kompot truskawkowy, do tego średnia, długa, garbnikowa goryczka, pikantna na finiszu nie poprawia pijalności. Wysycenie niskie do średniego, męczące.
Niestety dla mnie nie jest to udane piwo - zamysł wydawał się słuszny, efekt końcowy jednak rozczarowuje.
Cena: 6,90zł
5-/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
browarbrodacz.pl
www.facebook.com/browarbrodacz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz