Oakey Moakey Wiskey Stout z belgijskiego Brouwerij ’t Verzet,
to Stout powstały na bazie blendu dry stoutu leżakowanego 4 miesiące w beczkach po szkockiej whisky BenRiach i Laphroaig oraz stoutu 2 miesiące dojrzewającego z bakterii kwasu mlekowego (wykorzystywanymi w ich Oud Bruin). Jest to ciemne piwo górnej fermentacji o zawartości alkoholu na poziomie 7,5% obj., w składzie woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże, cukier. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelkach. Na ratebeer 52 punktów ogółem i 40 w stylu.
Buteleczka
375ml, czarna etykieta z niepełnymi danymi o
składzie i
parametrach zawartości, duży, czarny kapsel. Gushing przy otwieraniu. Piana obfita, dość trwała, mimo że sycząca. Barwa brunatno brązowa, mętna. W aromacie głównie wiśnie w czekoladzie, czerwone porzeczki, wino, stara beczka i coś w typie serwatki. W smaku kwaskowe, trochę wiśni, trochę czekolady/kawy, trochę kefiru/serwatki. Niska beczkowa goryczka, wysokie, szampańskie wysycenie, alkoholu i ciała brak w odczuciu.
Dziwny, nietypowy Stout, nie do końca fajnie to wyszło, raczej nie dorównuje piwom w stylu Zwet.be czy Kwas Theta.
Cena: 4,23€6-/10 pkt
Zakupione w belgijskim w sklepie online www.bieresgourmet.be
Browar:
www.brouwersverzet.be
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz