Finesse Pure-Oak Series z belgijskiego browaru De Dochter van de Korenaar, to Abbey Tripel przez 6 miesięcy leżakowany w czystych dębowych beczkach. Zawartość alkoholu na poziomie 8,5% obj., ekstrakt 18 BLG i
goryczka 38 IBU. W
składzie woda,
słód jęczmienny, słód pszeniczny, słód żytni, słoweński chmiel Aurora, niemiecki Magnum, Hercules, Perlé i Saphir, drożdże
górnej fermentacji. Na ratebeer 95 punktów ogółem i 98 w stylu. Warka do lutego 2018.
Butelka
500ml, zielona etykieta z niepełnymi danymi o
składzie i
parametrach trunku, brak kontry, firmowy kapsel, okrągłe
drewienko zawieszone na sznurku przy szyjce. Piwo prezentuje się pięknie - drobna, obfita i trwała piana, złote, opalizujące. Aromat za to mizerny, lekko słodowy, biszkoptowo ziołowy z nutką brzoskwini i świeżo ściętego drzewa. W smaku ciekawie, półwytrawne - jest wanilia, odrobina świeżego kokosa, triplowe fenole i estry. Goryczka średnia do niskiej, lekkie ściąganie, cierpkość beczki i niewielka kwaskowatość owocowa na finiszu. Wysycenie średnie, niewyczuwalny alkohol. Po kilku łykach pojawia się fany posmak dojrzałych winogron i rodzynek (efekt współoddziaływania wanilii z beczki z estrami? - plusik do oceny).
Cena: 8,47€
Dość zaskakujący Tripel, ewidentnie dębina miała duży wpływ na smak, aczkolwiek zapach mało intensywny - może warto rozważyć dodanie na aromat nowofalowego chmielu w typie Nelson Sauvin? Do ikony stylu w moim przekonaniu, czyli Struise - T.H.R.E.E. Barrel Aged, sporo brakuje.
7,5+/10 pkt
Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be
Browar:
www.dedochtervandekorenaar.be
www.dedochtervandekorenaar.be/pdf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz