BeerBera z
włoskiego LoverBeer, to Sour Ale, a właściwie Spontaneous Fruit Ale z dodatkiem czerwonych włoskich winogron Barbera, które przez 5/6 miesięcy fermentuje i dojrzewa w dębowych kadziach bez dodatku drożdży - spontaniczna fermentacja pochodząca od dzikich drożdży i bakterii z owoców. Piwo zawiera 8%
obj. alkoholu i jest refermentowane w butelkah. W
składzie: woda, słód jęczmienny, winogrona (20%), cukier, chmiel. Na ratebeer ocenione na 96 punktów ogółem i 78 w stylu. Warka do 2023.
Ozdobna
butelka 375ml z
dużym złotym kapslem owiniętym niebieskim złotkiem, krawatka z datą warzenia (2015), niepełne informacje o
składzie i parametrach na kontrze. Piana mizerna, od razu znika do zera. Barwa czerwona, lekko mętna. Aromat budzi skojarzenia z czerwonym wytrawnym winem i jednocześnie z domowym winem modrakowym, do tego dochodzi zapach niedojrzałych winogron, porzeczek, wiśni, starego drewna, skóry. W smaku wytrawne, kwaśne, winne, sporo kwaśnych czerwonych owoców, cierpkiego ciemnego winogrona, nut tanicznych, piwnicznych. Na finiszu pojawia się delikatna słodycz i ziołowość oraz niska, pestkowa goryczka. Wysycenie średnie, wodniste, orzeźwiające w odbiorze, z dobrze ukrytym alkoholem.
Całkiem fajne kwaśne, czerwone piwo, zbalansowane i przyjemne w odbiorze, przez co odrobinę płaskie, podobne do Rodenbacha.
Cena: 9,25€
8-/10 pkt
Cena: 9,25€
8-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz