WRCLW
Rye RIS Bourbon Barrel Aged Raspberries to Imperial Stout leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie z dodatkiem malin,
uwarzony we
wrocławskim Browarze Stu Mostów i wydany w serii WRCLW Barrel Aged Series. Parametry i skład takie same jak w wersji podstawowej czy BBA: ekstrakt 23%
wag., alkohol 10,2% obj. i goryczka 62 IBU. W składzie woda, słód
pilzneński, żytni, karmelowy 400 EBC, monachijski, pszeniczny
czekoladowy, barwiący, maliny, cukier, niemiecki chmiel Magnum i Tettnanger,
drożdże. Piwo
niefiltrowane i niepasteryzowane. Na ratebeer 96 punktów ogółem i 30 w stylu. Data ważności do 03/08/2017.
8/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Butelka
330ml, czarny kapsel z logo browaru, etykieta z niepełnym składem i
dokładnie określonymi parametrami trunku. Piana niska, drobna, ale trwała. Barwa czarna, nieprzejrzysta. W aromacie sporo nut beczkowych - głównie wanilia, czerwone wino, troszkę kokosa, w tle wiśnia w czekoladzie, malina. W smaku malina już znacznie silniejsza, jest kwaskowo, jest słodkawo, jest też kawowo i kakaowo. Likierowa faktura, lekko cierpkie, taniczne w odbiorze, na finiszu czerwone wino, wanilia. Goryczka nieduża, palono przyprawowa. Ładnie ukryty, rozgrzewający alkohol, nieduże, drobne wysycenie.
Chyba najfajniejsze z wszystkich trzech wersji, wydaje mi się, że beczka na tle czekolady i kawy została tu wręcz podbita dzięki kwaskowo-malinowej nutce... Co ważne zero jakichkolwiek oznak infekcji i nieźle ułożony alkohol.
Cena: 18,40zł8/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz