Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 2 lipca 2016

Browar Stu Mostów - WRCLW Rye RIS Bourbon Barrel Aged

WRCLW Rye RIS Bourbon Barrel Aged to Imperial Stout leżakowany w dębowych beczkach po amerykańskim Bourbonie, uwarzony we wrocławskim Browarze Stu Mostów i wydany w serii WRCLW Barrel Aged Series. Parametry i skład takie same, jak w wersji podstawowej: ekstrakt 23% wag., alkohol 10,2% obj. i goryczka 62 IBU. W składzie woda, słód pilzneński, żytni, karmelowy 400 EBC, monachijski, pszeniczny czekoladowy, barwiący, cukier, niemiecki chmiel Magnum i Tettnanger, drożdże. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Na ratebeer 99 punktów ogółem i 90 w stylu. Vintage 2016.


Butelka 330ml, czarny kapsel z logo browaru, etykieta z niepełnym składem i dokładnie określonymi parametrami trunku. Piany praktycznie brak, raczej delikatna mgiełka. Barwa czarna, niemal nieprzejrzysta. Zapach intensywny, głównie zdominowany aromatami z beczki - piękna wanilia z odrobiną kokosu i dębiny, nuty burbonu, w tle majaczą jakieś praliny, czekolada, kawa espresso. W smaku znów króluje wanilia, whisky, likier czekoladowy, kawowy, karmelowy... Goryczka niska, lekko palona. Wysycenie niskie, pełne, lekko wyklejające, całkiem gęste i aksamitne w odczuciu. Alkohol mógłby się jeszcze nieco lepiej ułożyć.


Aromat jest tu znacznie bogatszy niż w wersji czystej - tam echa czekolady i kawy były ledwo obecne, tu króluje co prawda beczka, ale dzięki temu zapach jest intensywny i konkretny. Smak również jest pełniejszy, bardziej złożony, choć pojawił się problem większej alkoholowości od burbonu. Mimo wszystko wersja BBA o pół punktu lepsza :)

Cena: 16,50zł

8-/10 pkt






Zakupione we Wrocławiu w sklepie Piwnica: www.facebook.com/piwnica.sklep

Browar:
100mostow.pl
100mostow.pl/blog






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz