Barley
Wine z hiszpańskiego browaru Naparbier, 18 miesięcy leżakowane w
dębowych beczkach po czerwonym winie (Quercus rubra - amerykański dąb czerwony), wydane w ekskluzywnej serii Avant-Garde
edycja 2016. Wino jęczmienne o zawartości alkoholu na poziomie 12%
obj., goryczce 60 IBU, uwarzone z wody, słodu, chmielu i drożdży górnej fermentacji. Na ratebeer 98 punkty overall i 95 style.
Stylowa
beczułkowata butelka o pojemności 330ml, elegancka
etykieta, firmowy kapsel, skąpe
informacje o składzie i parametrach zawartości. Piana niewielka,
nietrwała. Barwa miedziana, opalizująca. Aromat przyjemnie karmelowy, rodzynkowy, figowy, w tle kandyzowane owoce i odrobina wanilii. W smaku sporo słodyczy, suszonych owoców, melasy, troszkę kwaskowych nutek czerwonego wina, nawet delikatne taniny. W posmaku lekki rozpuszczalnik i wanilia. Goryczka nieduża, pestkowa, cierpka, niskie wysycenie, oleista, syropowa faktura, rozgrzewający, likierowy alkohol.
Bardzo ciekawa propozycja, chyba jedno z lepszych Avant Garde, dla mnie tuż za wersją 2013. Na minus jakaś denaturowa czy rozpuszczalnikowa nutka w 3cim, aczkolwiek sam alkohol nie przeszkadza.
Cena: 21,60zł8,5/10pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
naparbier.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz