Xocoveza z niemieckiego
Berlin Stone Brewing to Imperial Stout z dodatkami, a właściwie według napisu na puszce "A Winter Spiced Mocha Stout". Piwo ma 8,1% obj. alkoholu, 50 IBU, w składzie woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, owies, chmiel, laktoza, kakao, kawa z palarni Mostra Coffee, wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, papryka chili Pasilla i drożdże górnej fermentacji. Wysoko ocenione na ratebeer - 99 punktów overall i 92 w stylu. Warka z 9 grudnia 2016 z datą do 5 września 2017.
Czarno zielona
matowa puszka 330ml, niepełny
skład i dane o
parametrach trunku. Piana beżowa, średnio obfita, sycząca, nietrwała. Barwa czarna. W aromacie słodko i wyraziście - czekolada, karmel, cola, kawa zbożowa i sporo przypraw - cynamon, wanilia, tonka (choć nie ma jej w dodatkach, to zapach bardzo podobny do To Young To Be Herod)... Wbrew temu jednak na języku słodyczy nie ma aż tak wiele, raczej półsłodkie, kakaowo marcepanowe, mocno przyprawowe, budzące skojarzenia z makowcem, lodami czekoladowymi... Średnia, migdałowa goryczka, lekka pikantność w aftertejsie, średnie do niskiego wysycenie. Nie jest gęste, ale bardzo intensywne w odbiorze, z ładnie ułożonym alkoholem.
Piwo jest wręcz agresywne, bardzo kojarzy mi się to właśnie z artezanowym Too Young To Be Herod 2016 czy 3 Bean Stout od Lerviga.
Cena: 13,01zł8/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz