Kriek van Mortagne z belgijskiego Brouwerij Alvinne,
to piwo górnej fermentacji powstałe jako blend dwóch trunków: Sour Red Ale - Kerasus (60%) oraz Wild Quadrupel - Cuvée De Mortagne (40%), dodatkowo przez rok leżakowane w dębowych beczkach po czerwonym winie Saint-Emilion. Piwo
zawiera 8% obj. alkoholu, jest niefiltrowane i refermentowane w butelkach, w składzie woda, słód jęczmienny, chmiel, wiśnie, cukier i dzikie drożdże Morpheus. Na ratebeer ocenione na 94 punkty ogółem i 67 w stylu. Data przydatności do października 2021.
Buteleczka
330ml,
skromna etykieta z niepełnymi danymi o
składzie i
parametrach zawartości, złoty goły kapsel. Piana minimalna, szybko opada do firanki. Barwa miedziana, opalizująca. W aromacie czuć wiśnie, czerwone wino, starą beczkę, ale i rodzynki, karmel, śliwki a nawet odrobinę wanilii... Smak kwaskowy, wiśniowo winny, taniczny, jednocześnie słodowy, pełny, quadruplowy, z dzikim, cierpkim, mineralnym finiszem. Wysycenie niskie, alkohol lekko rozgrzewający, minimalna ziołowa goryczka.
Ciekawe połączenie, wyszło coś pomiędzy kriekiem i ciemnym belgiem (z wyraźną dominacja tego pierwszego), z intensywnymi akcentami beczki i dzikich drożdży.
Cena: 3,99€
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz