Christmas Ale to Belgian Dark Strong Ale od belgijskich trapistów z St. Bernardus Brouwerij, warzony z przyprawami specjalnie na święta Bożego Narodzenia.
Jest to ciemne, mocne piwo górnej fermentacji, refermentowane w
butelkach, zawierające 10% alkoholu. W składzie, podobnie jak pierwowzór (Abt 12 Watou): woda, słód jęczmienny,
cukier kandyzowany, niemiecki chmiel goryczkowy Hallertau Magnum oraz
angielski aromatyczny Kent Golding, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer 99 punktów ogółem i 99 w
stylu, co daje miejsce w Top 50 piw w tym właśnie stylu na świecie.
Butelka
750 ml, korek, drucik, niepełny skład i parametry trunku na etykiecie.
Piana dość obfita, gruba, mydlana, szybko opadająca do pierzynki. Barwa rubinowa, klarowna. W aromacie kandyzowane morele, rodzynki, melasa, karmel i zioła, ale też trochę starego chmielu. W smaku podobnie, dość słodkie, ale nie zalepiające, sporo kandyzowanych i suszonych owoców, miodu oraz cała masa przypraw. Goryczka nieduża, w posmaku lekko szałwiowo miętowe nutki, może anyż... Wysycenie średnie, treściwe i pełne w odbiorze, ładnie schowane 10% ABV.
Jako piwo świąteczne wypada bardzo dobrze, ale że jest robione na bazie Abt 12 Watou to uważam, że dodatek tych wszystkich przypraw i ziół raczej wpłynął niekorzystnie i piwo smakuje mi nieco mniej od oryginału.
8+/10 pkt
Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl
www.sintbernardus.be
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz