Barrel Project #06/2016 z holenderskiego Brouwerij Kees, to Barley Wine - mocne, słodowe piwo
górnej fermentacji, leżakowane w dębowych beczkach po Barton Bourbonie. Alkohol 12% obj.,
goryczka 65 IBU, w składzie: woda, słód pale ale, karmelowy, amerykański chmiel Citra i Cascade, drożdże. Na ratebeer
piwo ocenione na 97 punktów ogółem i 90 w stylu. Data przydatności do 12/2018.
Butelka
330ml, czarna etykieta z niepełnym info o parametrach i składzie
piwa, firmowy kapsel. Piana nieduża, szybko całkowicie opada. Barwa mahoniowa, klarowna. Aromat intensywny, czuć wanilię, kokos, parkiet, bejcę, do tego nuty karmelowo melasowe, jest też alkohol - taki trochę bourbonowy, trochę denaturatowy, trochę rozpuszczalnikowy... W smaku dość słodki, tu słodowość w postaci melasy i suszonych owoców przed nutami beczkowymi, ale alkohol także jest intensywny, pieczący, może już nie rozpuszczalnik, bardziej whisky... Wysycenie niskie, spora pełnia, faktura dość rzadka.
Wszystko klasa, fajne efekty z barrel agingu, może przydałoby się odrobinę więcej gęstości, minusem jednak jest ta alkoholowość, brak ułożenia procentów.
Cena: 4,11€
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz