Blue Monk Special Reserve (rozlew z 2013 roku) z belgijskiego De Struise Brouwers to mocne, ciemne piwo górnej fermentacji w stylu Belgian Strong Ale, leżakowane w dębowych beczkach po czerwonym winie Chateau Margaux. Alkohol na poziomie 10% obj., 24º Plato i goryczka 27 IBU. W składzie woda,
słody jęczmienne, chmiel, drożdże. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelkach, data przydatności na kontrze do 15/01/2016 roku, na kapslu do 11/01/2019. Na ratebeer 99 punktów ogółem i 99 w stylu, co daje 31 miejsce w Top 50.
Butelka
330ml, skromna niebieska etykieta, złoty goły kapsel,
niepełne dane o składzie, pełne o parametrach
zawartości. Piana nieduża, sycząca, szybko znikająca do firanki. Barwa
brązowo rubinowa, opalizująca, zbity osad drożdżowy na dnie butelki. W aromacie słodko, sporo tu kandyzowanego cukru, karmelu, rodzynek i daktyli, w tle delikatna ziołowość, przyprawowość, miód spadziowy, wosk pszczeli, wanilia... W smaku dość słodko, mamy powtórkę z zapachu plus karmel, do tego lekka kwaskowość czerwonego wina, kandyzowanych moreli, pikantność czerwonego pieprzu i odrobina tanin w postaci starego drewna. W posmakach pojawia się nawet delikatna paloność?! Goryczka niska, ziołowo pestkowa, niskie wysycenie, dość gęste, wyklejające, treściwe i niezwykle ułożone.
Cudownie gładkie i zbalansowane Belgian Strong Ale, bardzo zawiesiste, intensywne, z ciekawym wpływem beczki i ładnie schowanym alkoholem. Piwo do powolnego sączenia i delektowania się...
Cena: 3,25€
Zakupione w Belgii w Bierhalle Deconinck: www.bierhalledeconinck.be
Browar:
Potwierdzam wszystko powyższe. Genialny trunek.
OdpowiedzUsuń